Se želite predstaviti na našem portalu? Kliknite tukaj ...
Search
Close this search box.

Hladilniki z ledomatom: Nepogrešljivi v vsakem domu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Hladilniki so nepogrešljiv del vsake sodobne kuhinje – omogočajo nam, da živila in pijače hranimo v ohlajenem prostoru, da ostanejo dalj časa sveža. Današnji hladilniki ponujajo tudi številne napredne funkcije, kot je na primer vgrajen ledomat za samodejno izdelovanje ledenih kock. Ampak zakaj je sploh dobro imeti ledomat v hladilniku?

Prednosti hladilnikov z ledomatom

Hladilniki z ledomatom prinašajo kar nekaj prednosti:

 1. Vedno imate na voljo svež led

Z ledomatom vam ni več treba ročno pripravljati in shranjevati ledenih kock v zamrzovalniku. Te se samodejno izdelujejo v ledomatu in so vam vedno na voljo, ko jih potrebujete. Tako imate zmeraj pri roki zalogo osvežilnega ledu za pijače ali koktajle.

 1. Led je na voljo takoj

Ko iz hladilnika vzamete pijačo ali sestavine za pripravo jedi ali napitkov, lahko takoj dodate sveže ledene kocke. Ne potrebujete dodatne posode za shranjevanje ledu in ni vam treba čakati, da se ta stali. Led vam je na voljo 24 ur na dan.

 1. Manjša poraba energije

Ledomat porabi manj energije kot zamrzovalna skrinja za pripravo večjih količin ledu. Led se v ledomatu izdeluje postopoma in po potrebi, zato se toplota lažje odvaja preko uparjalnika hladilnika. S tem je obremenitev kompresorja manjša.

 1. Lažje čiščenje

Ker je led shranjen znotraj ledomata, ga v nasprotju s posodicami za led v zamrzovalniku ne morejo kontaminirati ostanki hrane in umazanija. Posodo za ledomat je mogoče enostavno odstraniti in ga očistiti s čistilom.

Kateri hladilnik z ledomatom izbrati?

Pri izbiri hladilnika z ledomatom je smiselno preveriti naslednje značilnosti:

 • Velikost zamrzovalnega dela: večji kot je, več ledu lahko shranite.

 • Zmogljivost ledomata: preverite, koliko kock lahko naredi v 24 urah oz. kakšna je velikost rezervoarja za led. Večja kot je zmogljivost, manj pogosto boste morali led dodajati.

 • Samodejen izmet ledu: nekateri modeli omogočajo, da se led ob odprtju vrat samodejno sprosti iz ledomata v predalnik za shranjevanje. Tako imate led še lažje dostopen.

 • Ločen vklop/izklop: pri nekaterih hladilnikih lahko ledomat izklopite ne da bi izklopili celoten hladilnik. To vam pride prav, če želite začasno zaustaviti delovanje.

 • Pametne funkcije: sodobni hladilniki imajo wifi in omogočajo nadzor ter nastavitev delovanja prek pametnega telefona. Lahko preverite temperaturo, vklopite hitro zamrzovanje ali izklopite ledomat.

Najbolj priljubljeni proizvajalci hladilnikov z ledomatom so ameriška podjetja Whirlpool, Maytag in KitchenAid ter evropski proizvajalci kot so nemški Siemens in Liebherr, italijanski Smeg, švedski Electrolux in finski Nokia.

Kakšni tipi hladilnikov z ledomatom so na voljo?

Glede na postavitev vrat in predalnikov ločimo različne tipe hladilnikov:

 • Enovratni: primerni so za manjše kuhinje, ponujajo le en hladilni prostor.

 • Dvovratni: omogočajo ločen dostop do hladilnega in zamrzovalnega predala ter so bolj praktični in priljubljeni od enovratnih.

 • Kombinirani: ta tip hladilnika ima zamrzovalni del na vrhu ali dnu; manj pogosti so tisti s zamrzovalnikom na vrhu.

 • Francoski tip: imajo zamrzovalni predal spodaj, vrata hladilnega dela pa so spodaj. Priljubljeni so bili v preteklosti. Dvovratni hladilniki so med najbolj priljubljenimi sodobnimi modeli. Omogočajo ločen in pregleden dostop do obeh delov ter pogosto vključujejo tudi ledomat v hladilnem delu.

Kako izbrati pravo velikost hladilnika z ledomatom?

Pri izbiri ustrezne velikosti hladilnika je pomembno upoštevati velikost vašega gospodinjstva ter količino in vrsto živil, ki jih ponavadi shranjujete. Pravilo “večje je bolje” tu ne velja – prevelik hladilnik bo po nepotrebnem porabljal energijo in prostor. Natančno premislite, katere predale oz. police potrebujete za zelenjavo, sadje, mlečne izdelke, meso, ostanki jedi itd. In se na podlagi tega odločite o velikosti hladinika.

Upoštevajte tudi lokacijo hladilnika v kuhinji – preverite, ali je dovolj prostora za odpiranje vrat in izvlek predalov. Večina proizvajalcev navaja priporočeno velikost glede na število oseb v gospodinjstvu.

Kako vzdrževati hladilnik z ledomatom?

Za varčno in zanesljivo delovanje hladilnika skozi leta je potrebno redno osnovno vzdrževanje:

 • Redno čistite notranjost hladilnika z blagim čistilom. Umazanija na stenah poslabša učinkovitost hlajenja.

 • Vsaj 2–3 krat letno odtalite zamrzovalnik, da preprečite nabiranje ledu, ki poslabša zmogljivost.

 • Preverite tesnila na vratih in jih po potrebi očistite ali zamenjajte. Ohlapna tesnila povečajo porabo energije.

 • Očistite zadnjo stran hladilnika, kjer se nabira prah. To izboljša pretok zraka in hlajenje.

 • Po potrebi očistite cev za odtok odtaljene vode iz hladilnika.

Z rednim pregledovanjem in vzdrževanjem boste podaljšali življenjsko dobo hladilnika in ohranili njegovo optimalno delovanje skupaj z ledomatom.

Kakšni so stroški uporabe hladilnika z ledomatom?

Morda se sprašujete, kakšni bodo stroški uporabe hladilnika z ledomatom. Dobre novice so, da ledomat pri sodobnih aparatih praviloma ne vpliva bistveno na porabo energije. Poraba energije je v največji meri odvisna od velikosti hladilnika, učinkovitosti izolacije in pogostosti odpiranja vrat. Ledomat z moderno tehnologijo ne predstavlja velike dodatne obremenitve za hladilnik.

Seveda pa velja, da manjši in energetsko varčnejši aparati porabijo manj elektrike. Ko izbirate hladilnik, obvezno preverite energijski razred – izberite aparat razreda A++ ali višjega. Tako boste zagotovili nižje stroške obratovanja.

Ali se splača kupiti hladilnik z ledomatom?

Če pogosto pripravljate pijačo z ledom, mešate koktajle ali potrebujete led za hlajenje hrane, se nakup hladilnika z vgrajenim ledomatom zagotovo splača. Predstavlja dodatno udobje in vam prihrani čas ter delo z ročno pripravo ledu.

Z ledomatom boste vedno imeli zalogo svežega ledu. Poleg tega vam ameriški hladilnik z ledomatom zagotavlja energetsko učinkovito hlajenje živil na enem mestu. Če torej razmišljate o novem hladilniku, izberite model z vgrajenim ledomatom. Zagotovo vam ne bo žal te naložbe, ki vam bo olajšala pripravo hrane in pijače ter popestrila vaš vsakdan.

Dodaj odgovor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ne zamudite pomembnih novic. Prijavite se na naše E-novice še danes!

Vremenska napoved

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

WooCommerce uporabljamo kot nakupovalni sistem. Za obdelavo vozička in naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so strogo potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Odbij kolačiće
Prihvati kolačiće