Se želite predstaviti na našem portalu? Kliknite tukaj ...
Search
Close this search box.

Bančni standard ISO 20022

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Novi bančni standard ISO 20022

ISO 20022 je mednarodni standard za elektronsko izmenjavo podatkov med finančnimi institucijami. Ta standard določa univerzalno strukturo sporočil, ki omogoča enotno in dosledno komunikacijo med različnimi sistemskimi platformami in institucijami.

Glavne značilnosti standarda ISO 20022 so:

  1. Enotna struktura sporočil: ISO 20022 določa skupen nabor podatkovnih elementov, ki se uporabljajo v sporočilih med finančnimi institucijami. To zagotavlja doslednost pri izmenjavi informacij in olajšuje interoperabilnost med različnimi sistemi.

  2. Razširljivost: Standard omogoča razširjanje in prilagajanje sporočil za specifične potrebe institucij. To pomeni, da lahko finančne institucije prilagodijo sporočila glede na svoje poslovne procese in zahteve.

  3. Podpora različnim poslovnim procesom: ISO 20022 pokriva širok spekter poslovnih procesov, vključno s plačili, poravnavo vrednostnih papirjev, trgovanjem, poslovnimi obvestili in drugimi finančnimi transakcijami. S tem omogoča standardizacijo komunikacije v različnih finančnih sektorjih.

  4. Mednarodna uporaba: ISO 20022 je sprejet in uporabljen na mednarodni ravni, saj ga podpirajo številne finančne institucije in organizacije po vsem svetu. Ta standard pomaga pri vzpostavljanju globalne interoperabilnosti med različnimi sistemskimi platformami in omogoča enostavno izmenjavo informacij med državami.

  5. Podpora naprednim podatkovnim elementom: ISO 20022 omogoča vključitev naprednih podatkovnih elementov, ki lahko vsebujejo podrobne informacije o transakcijah, kot so metapodatki, identifikatorji strank, opisi transakcij in drugi pomembni podatki. To omogoča boljšo analitiko, sledljivost in avtomatizacijo procesov.

Standard ISO 20022 ima pomembno vlogo pri izboljšanju učinkovitosti in zanesljivosti elektronskega poslovanja v finančnem sektorju. S standardizirano strukturo sporočil olajšuje integracijo in interoperabilnost med različnimi finančnimi institucijami ter prispeva k boljši sledljivosti, preglednosti in učinkovitosti finančnih transakcij.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ne zamudite pomembnih novic. Prijavite se na naše E-novice še danes!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

WooCommerce uporabljamo kot nakupovalni sistem. Za obdelavo vozička in naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so strogo potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Odbij kolačiće
Prihvati kolačiće